Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Dikkat Edilecekler
BEBEĞİMİN TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR OLDUĞUNU NEREDEN BİLECEĞİM?
Kaka ve Çiş Kontrolü Beslenme düzeninin yola girmesinden itibaren yeni doğmuş bir bebek tamamıyla istemsiz olarak küçük tuvaletini günde 20 kez yapmaya başlar. Büyük tuvaletini yaptığı zamanlar daha seyrek olur ve tabii bu da bebeğinizin kontrolü dışındadır. Zamanla bebeğiniz daha az çiş yapmaya başladığından bu dönemde bezinin daha uzun süre kuru kaldığını görmeniz normaldir. Bazı bebekler bezlerinin ıslak veya dolu olmasında çok rahatsız olurken bazıları hiç önemsemez. Fakat bebeğiniz ne hissederse hissetsin onu rahatsız eden bu yabancı maddeleri kendisinin çıkardığının farkında değildir. Zamanla vücudundan kaka veya çiş çıktığının farkına varır ve yaşadığı şeyin ne olduğunu anlamak için vücudunun bu faaliyetleri sırasında duraksayarak kendini dinler. Ama hala tuvalet eğitimi almak için gerekli seviyeye ulaşmış değildir. Bu eğitim için temek aşama bebeğiniz tuvalete gitme hissini hissettiği ama bunu henüz gerçekleştiremediği zaman kaydedilmelidir. Bu genellikle 18 ayını doldurduktan sonra herhangi bir zamanda olabilir ve bu bir kez yaşandıktan sonra bebeğiniz bilinçli bir kontrol göstererek tuvaletini “tutmaya” başlar. Bunu yapmayı başardığı zamanlar öncelikle büyük tuvaletini kontrol etmeyi öğreneceği ve lazımlık eğitiminin de başarılı olabileceği en erken dönem olarak kabul edilir. Tuvalet Eğitimi Fiziksel gelişim aşamalarını başarılı bir şekilde aştıktan sonra bebeğinizin bir de duygusal açıdan bu eğitime hazır olması gerekir. Tuvalet eğitimi; ihtiyacın farkında olmak, ihtiyacını söyleyebilmek, tuvalet bulup, kapıları açıp elbiseleri çıkarana kadar kendini tutabilmek, sifonu çekmek ve elleri güzelce yıkamak gibi birçok becerinin kazanılmasını içerir. Bu yüzden kesin bir şekilde şu yaşta başlar diyemiyoruz çocuğun olgunlaşma seviyesine göre her çocukta farklı yaşlarda başlar.
Bebeğiniz tuvalet veya lazımlık kullanımı fikrini anlayıp kabul edebiliyor mu?
Neye ihtiyacı olduğunu ona anlatabilecek misiniz? O size ne zaman tuvalete gitme ihtiyacı olduğunu söyleyebilecek mi?
Genel olarak bebeğiniz bağımsız olma konusunda çok mu hevesli yoksa hala sizin boynunuza mı sarılmak istiyor?
Tuvalet eğitimi büyümekle ilgilidir. Çocuğunuz büyüdükçe kendi hayatını sürdürmeye başlar fakat bu yeni fırsatlara her çocuk aynı yaşta sahip olmak istemez. Diğer yandan çocuğunuzun sizinle ne kadar işbirliği içinde olduğu ve istekleriniz konusunda yumuşak başlı davranıp davranmadığı da önemli. Çocuğunuz ondan istediğiniz şeylere karşı genel olarak olumsuz bir tutum içindeyse lazımlığı doğru zamanda doğru yerde tutabilmek sizin için bir mücadele alanı daha yaratabilir.
TUVALET EĞİTİMİNE BAŞLARKEN
Tuvalet eğitimi çocuk odaklı veya ebeveyn odaklı olmak üzere iki farklı yöntem içerir. Çocuk odaklı eğitim çocuğunuz tuvalet eğitimine ilgi gösterene kadar pasif bir şekilde beklemek anlamına gelir. Bebeğiniz 2 yaşını tam olarak doldurmadan bahsettiğimiz bu olayın gerçekleşmesi pek muhtemel değildir. Fakat bu kadar süre beklemenizin getirisi büyük ihtimalle aşağı yukarı hiç tuvalet kazası yaşamamanız olur. Daha az stresli bir yöntemdir. Tuvalete karşı gelişen bu ani ilgi bebeğinizin bağımsızlığına artık daha da düşkün olduğu anlamına gelir. Artık bebeğiniz yeteneklerinin ne olduğu konusunda kendinin farkındadır. Eğer bebeğinizin tuvaleti kullanmaya yönelik herhangi bir istekte bulunmasını beklemeyecek kadar sabırsızsanız, “doğru zaman” için siz de karar verebilirsiniz. Çünkü çocuğunuzun sizden ayrı bir odaya geçmesi için bez döneminin sona ermesi gerekir. Bu konuda atmanız gereken ilk adım bebeğinizin ne kadar sıklıkla tuvaletini yaptığını tespit etmektir. Bu konuda onları banyo zamanlarında ve bahçede oynarken gözlemlemek iyi bir fırsat olabilir. Eğer bebeğinizin her iki saatte bir tuvaleti geliyorsa bu etrafta çok fazla dolanacağınız anlamına gelir. Bebeğinizi eğitime başlaması konusunda ikna edin. Mesela lazımlık seçerken bebeğinizin de sizinle birlikte alışverişe gelmesine izin verin. Büyük ihtimalle değişik yerler için farklı lazımlıklar almak istersiniz zaman geçtikçe gün içinde birkaç defa bebeğinizden lazımlığa oturmasını isteyebilirsiniz. Bu iyi bir başlangıç olur. Yemeklerden sonra veya sizin tuvalet ihtiyacınızı gidereceğiniz anlar bu uygulamayı hayata geçirmek için çok iyi fırsatlardır.Önceleri lazımlığa sadece birkaç saniye ilgi gösterecektir, ama bu iyi bir şey! Bu süreyi daha sonraları lazımlık üzerinde birlikte televizyon izleyerek veya kitap okuyarak artırabilirsiniz. Bu konudaki başarılarını ya da herhangi bir teşebbüsünü ödüllendirip onları cesaretlendirmeniz önemlidir. Fakatbu konuda fazla talepkar olmaktan ve hiç istemeden etrafı batırdığında onları azarlamaktan kaçınmanız gerekir.Bir başka seçenek olarak “artık yeter” diyerek bebek bezlerinden kurtulamaya karar verebilirsiniz. Bu “ya şimdi ya da hiç yöntemi” daha büyük bebeklerde işe yarar. Fakat bunu gerçekleştirmek için birkaç gün hiç dışarı çıkmadan evde durmanız ve sık olabilecek tuvalet kazalarını sakin bir şekilde karşılamanız gerekebilir. Bütün halıları kaldırın ve kullanılmayan kumaş tomarlarını bu gibi durumlar için hazır tutun. Evden taşınma, bayramlar veya yeni bir bebek beklediğiniz zamanlar gibi yoğun ve stresli dönemleri bu eğitim için seçmeyin. Bu “ya şimdi ya hiç yöntemini” bebeğiniz çıplak poposuyla etrafta dolaşabileceği ılık havalarda uygulamak sağlığı açısından daha iyidir.