Masa Tenisi Tarihi Ve Dünyaya Yayılması
Günümüzde Evlerimizde Bile Rahatlıkla Oynayabildiğimiz Masa Tenisi
İlk olarak Hindistan’da oynanmaya başlanan masa tenisi, daha sonra İngiltere’ye ve ardından tüm Avrupa’ya yayılmış. Keyifli ve pratik bir oyun olması, kısa sürede gelişmesine olanak sağlamış. İki oyuncuyla oynanan masa tenisi için dikdörtgen, ortası fileli bir masaya, iki rakete ve bir topa ihtiyaç var.
Masa Tenisinin Dikdörtgen, İki Kişilik Bir Masada Oynandığını Hepimiz Biliyoruz Ama Turnuvalardaki Kurallardan Pek Çoğumuz Haberdar mıyız
Tarihi bilgilere göre Hindistan ve Güney Amerika’da 1800’lü yıllardan beri masa tenisi oynanıyor. Elbette o dönemde oynanan masa tenisinin ismi bile şimdi kullandığımız isimden farklıydı. O dönemdeki insanlar klasik tenisi, salon ortamında oynadıkları için bu güzel oyuna “salon tenisi” adını vermiş ve uzun yıllar bu ismi kulanmışlar. Üstelik o yıllarda raket olarak puroların kalın kutularını kullanılıyor, file yerine de kitaplar masanın ortasına diziliyordu. Bu değişik masa tenisi elbette bize ilkel geliyor ama o zamanın şartlarına bakıldığında bu tür bir oyunun bile lüks sayıldığını söyleyebiliriz. İşin en ilginç tarafı da o dönemde top olmadığı için insanlar top yerine şişe mantarlarını kazıyarak yuvarlatıyor ve bunu oyunda kullanıyorlardı. Oyun bir sonraki yüzyılda tamamen şekil değiştirmiş ve günümüzde oynadığımız şekline daha fazla benzemeye başlamış. Buna öncelik eden kişi de İngiliz asıllı olduğu tahmin edilen James Gibb’dir. Tarihi kaynaklardan bu İngiliz’in ticaretle uğraştığı ve Amerika’ya gittiği bir seyahat sırasında masa tenisini görerek bu oyuna ilgi gösterdiği biliniyor. James Gibb ülkesine dönerken yanına selüloitten yapılan toplardan da getirmiş ve oyunun İngiltere’de de tanınmasına vesile olmuştur. Üstelik burada oyuna, topların çıkardığı seslerden esinlenerek “ping pong” adını vermiş. Bugün bizim de masa tenisinden kullandığımız pin pon topları o zamanlar masa tenisinin gerçek adıydı. İngiltere’ye yayılan oyun bu isimle tescil ettirilmiş ve ekipmanları bu isim adı altında piyasaya sürülmüştür. Fakat bu isim hakkı tenis takımlarının oldukça pahalıya satılmasına sebep olduğu için Avrupalılar oyuna “table tennis” adı vermiş ve ekipmanları bu isim adı altında satışa çıkarmıştır. Böylece oyun tüm Avrupa’ya yayılmış ve günümüze kadar ismi değişmeden gelmiştir. Örnek vermek gerekirse, klasik bir masa tenisi raketinin mutlaka tahtadan yapılması gerekmektedir. Raketin bir tarafına kırmızı diğer tarafına da siyah plastikten bir plaka yerleştirilir. Üstelik raketlerin mutlaka oyun öncesinde hakeme ve rakibe gösterilmesi gerekmektedir. Oyunlar standart masa tenisi kurallarıyla oynanmaktadır. Fakat turnuvalarda oyunlar 11 sayılık setlerden oluşurlar.